Islandske strikketraditioner

Flere af de nordiske lande er kendte for deres strikketraditioner, Norge er nok det land som de fleste forbinder med får, uld og ikke mindst imponerende strik. Men både Færøerne og Island er lige i hælene når det gælder det lækre, tykke strik med flotte mønstre.

Strik har for Island altid haft stor betydning, som også er tilfældet i andre af de Skandinaviske lande. Strikningen er stadig lige populær, i dag er det dog mere for det kreative og at strik er oppe i tiden, hvorimod at strik tidligere var en nødvendighed for at kunne holde varmen i det kolde klima. Dokumenter viser desuden også at det håndstrikkede har været brugt som eksportvarer – hjemmestrikkede bluser, sokker og handsker blev solgt til udlandet og indgik som en af de vigtigste økonomiske aktiviteter i Island.

Strik var ikke kun for de islandske kvinder, her var det nemlig helt normalt at mændene også strikkede, og ifølge myterne så lærte de islandske børn at strikke før de kunne gå.

De karakteristiske islandske bluser er kendetegnet ved det grafiske mønster som dekorerer bærestykket og ofte også omfatter ærmer og kanter. Ofte ses de i naturens egne farver – hvid, brun, grå og sort, men kan for den sags skyld også findes i mere farvestrålende variationer. Bluserne er tykke og varme så at de kan holde fugt og kulde ude, og derved bruges som overtøj – garnet har desuden den store fordel at det er selvrensende, så det ikke behøver at vaskes men blot kan luftes eller komme en tur ud i sneen så rejser fibrene sig igen. Udover de tykkere trøjer, findes også helt fine og lette sjaler som strikkes i det tynde Einband-garn. Et garn som ser fint og sart ud men som er solidt og samtidig giver et florlet strikkeresultat.

Den klassiske islandske trøje, kendes af de lokale som Lopapeysa, som oversat betyder uldbluse. De første bluser så dagens lys i 1920’erne og er siden blevet utrolig populær og er i dag et symbol på Island og dets kultur.

En ting som er blevet utrolig populært på det sidste,  er strikketure hvor man tager strikketøjet med ud på vandreture i den islandske natur, gør holdt rundt omkring og bare oplever den islandske atmosfære mon ikke også kan se et får eller måske flere helt tæt på. Hvis du gerne vil lære mere og opleve Islands strikke traditioner samt se nærmere på de klassiske islandske trøjer, så besøg Tekstil Museet i Blönduós, eller deltag i nogle af de mange workshops om islandsk strik, und dig selv den oplevelse hvis du er passioneret om strik.

Bliv inspireret

Back to top button