Strikkemønstre for begyndere

Strikning har i gennem de seneste år fået et helt fantastisk og uforudset boom. En stor del af den ældre del af befolkningen har været vant til at strikke og hos mange unge har strikning nok mest haft et ry for at være sådan lidt gammeldags. Hjemmestrikkede bluser indgik ikke rigtig i den moderigtig påklædning blandt unge. Men den tendens har da i den grad taget noget af en vending.

Nu er det bare superpopulært at vikle et hjemmestrikket tørklæde om halsen, eller varme hænderne med et par lune hjemmestrikkede vanter.
Som nybegynder indenfor strikning er det en god ide at starte med at lære de grundlæggende masker og teknikker. Når du har styr på de grundlæggende elementer så er det tid til at afprøve dem med nogle lette opskrifter. Det kan være opskrifter på grydelapper, tørklæder eller små tæpper.

Et par af de helt fundamentale teknikker indenfor strikning, er selvfølgelig det at kunne slå masker op og strikke en almindelig maske. De to basale masketyper hedder helt enkelt – ret og vrang. Disse to masker er simpelthen udgangspunkt for alle de mønstre, som findes i strikkebøger, blade og diverse mønstersamlinger. Med de to masker kan du strikke indviklede hulmønstre, enkle grafiske mønstre og avancerede mønstre med blade og knopper. Det kræver nok lidt tålmodighed og tid de første gange, men det skal nok komme.

Et mønster er baseret på et antal masker som danner det pågældende mønster, mønsteret gentages så et antal gange afhængigt af bredden på strikkeprojektet. Hvis det er et sjal, skal mønsteret ikke gentages så ofte som hvis det er et mønster til en bluse.
Når du starter med enkle mønstre og lærer dem at kende, har du mulighed for også at lege med forskellige garntyper. Det mest almindelige er enkelt uld- eller bomuldsgarn, men der findes også en lang række forskellige sjove garner som pelsgarn, med nistre i, og garn med vekslende tykkelse – alt sammen garn som kan give en sjov effekt på et strikkeprojekt.

For begyndere kan det måske også være en fordel at bruge ujævnt garn, eller garn med pelseffekt da det er med til at skjule eventuelle fejl som måtte forekomme undervejs i forløbet. Ofte sker det at man strikker forkert og først ser det flere pinde senere, så er det nemt med noget garn som måske skjuler disse strikkefejl.

Samtidig kan det som begynder være en god ide, at bruge tykke pinde til de første projekter. Så går det hurtigere og nemmere, end at sidde med helt tynde pinde og fint garn, som ofte ender i bunden af en strikkekurv og ikke blive gjort færdigt.
Start derfor med nogle lette og enkle opskrifter, så kan du altid gå videre med de mere indviklede mønstre når du har styr på det grundlæggende.

Garnstudio.com kan du vælge blandt rigtig mange opskrifter i alle kategorier og i forskellige sværhedsgrader.

Garnkurv

Bliv inspireret

Back to top button