Ophavsret på strikke- og hækledesigns
Det lyder umiddelbart kedeligt, men er meget relevant for tiden hvor strikning er blevet så populært som det er og der sælges strikkebøger som aldrig før. Med den stadigt stigende interesse og popularitet for strikning, følger også et andet spørgsmål som mange hjemmestrikkere nok ikke lige umiddelbart tænker over. For dem handler det om interessen og det kreative ved strikningen og ikke mindst det lækre færdige resultat som man selv har kreeret. Ligesom når der laves mad, bruges der indenfor håndarbejde også opskrifter på strikke- og hækledesigns. Opskrifter, som det tager lang tid at udvikle og udarbejde til de lækre opskrifter som vi med stor glæder bruger. Det er samtidig opskrifter som er udsprunget af designerens egen ide, og derved er et billede af deres kreativitet og personlighed.
Den danske Ophavsret, er den ret som en person har for at beskytte det værk som personen har udviklet, på engelsk bruges ordet Copyright som fremgår rigtig mange steder blandt andet på de fleste hjemmesider enten ved ordet Copyright eller det karakteristiske symbol ©. Som udgangspunkt omfatter ophavsretten værker som bøger, musik, film, malerier og fotografier men også kreative værker som blandt andet madopskrifter og håndarbejdsdesigns. Ophavsretten dækker som udgangspunkt ikke over den ide som ligger til grund for værket, men omfatter den faktuelle og dokumenterede udgave, det vil sige den skriftlige strikke- eller hækleopskrift som findes for et design.
Dette betyder, at designeren har ophavsret(beskyttelse) på sin opskrift også selvom dette ikke fremgår af selve opskriften. Ofte vil der stå Ophavsret eller Copyright, men det er ikke altid at dette står specifikt i en opskrift. Men selvom det ikke står i opskriften, så er ophavsretten stadig gældende.
Med ophavsret betyder det, at du gerne må bruge opskriften til eget behov, dvs. at du gerne må strikke efter den til eget forbrug og citere fra opskriften (selvfølgelig med kildehenvisning) men du må ikke:
- strikke efter opskriften med henblik på salg
- sælge opskriften
- udgive opskriften i eget navn
- kopiere opskriften eller dele af den uden aftale/tilladelse fra ophavsretshaver(designeren)
- oversætte en opskrift uden tilladelse
Desværre ser jeg ofte at ovennævnte regler ikke overholdes, det skyldes nok hovedsaligt at mange ikke er klar over hvad de må og ikke må. Jeg følger en del grupper på Facebook med strik og andet håndarbejde, og ser her jævnligt at medlemmerne tilbyder deres strik til salg, strik hvor det tydeligt fremgår at det ikke er egne opskrifter eller eget design.
Husk at selvom en opskrift er lagt ud på en hjemmeside til gratis brug, så er ophavsretten stadig gældende og designerens rettigheder skal respekteres. Dette gælder også for billeder af strik og design, disse må heller ikke bruges eller gengives uden tilladelse af den som har taget billederne.
Det er et stort arbejde at udvikle et design og lave en opskrift, hvilket skal værdsættes og respekteres. Designerne udvikler hele tiden nye lækre designs og opskrifter for at strikkere og hæklere har spændende og inspirerende opskrifter at vælge imellem. Mange strikkere og strikkefirmaer vælger at lægge opskrifter på deres websites til gratis brug, dette gør de for at få besøgende til deres sites, sælge tilhørende garn eller skabe opmærksomhed om deres brand. Men dette betyder ikke, at opskrifterne kan bruges til hvad som helst – bare fordi de er gratis og offentligt tilgængelige.
Så husk at respektere designerens ophavsret til sit produkt.