Det islandske pladegarn – Plötulopi

En svag lugt af får, kan anes i de store flade ruller af det islandske pladegarn. Pladegarn som på islandsk hedder Plötulopi, kommer fra de får som går rundt i de islandske fjelde fra det tidlige forår til sent efterår, inden sneen og frosten for alvor begynder at sætte ind igen.

Garnet er kendetegnet ved dets løse struktur, som følge af at det er uspundet – i modsætning til mange almindelige garntyper. Som andre islandske garner så er det varmt, har en høj isoleringsevne samtidig med at det er let og elastisk. Dog har det den ulempe at det nemt knækker, men det er nu ikke noget problem for det er bare at lægge enderne sammen og strikke videre.

Der er lange traditioner i Island for at producere garn, og ikke mindst strikke de mest fantastisk trøjer med deres flotte mønstre. Trøjer som er varme samtidig med at de er modstandsdygtige overfor vind og fugt.

Pladegarn kan strikkes med en eller flere tråde, afhængigt af hvor tykt du vil have det færdige projekt. Alternativt kan du bruge pladegarn sammen med en tråd af det tynde garn Einband, for at give en bedre struktur.

Garnet strikkes på lidt store pinde som størrelse 5 mm pinde, så det går hurtigt.

Det islandsk pladegarn kan købes online hos flere danske webshops som handler med garn blandt andet Rito.dk, som også har de islandske garner Léttlopi og Lopi på listen over garn.

Island4

Bliv inspireret

Back to top button