Fordelene ved Alpakauld

Alpakauld er et blødt og lækkert fiber som kommer fra alpakaen, der lever i Sydamerika – nærmere betegnet Peru i Andesbjergene. Her har der levet alpakaer i mere ned 4000 år, og gennem tiderne er ulden fra alpakaerne blevet brugt til beklædning på grund af dens høje kvalitet. Ulden er samtidig et perfekt garn for allergikere eller andre som er følsomme overfor uldprodukter, da garnet ikke indeholder stoffet lanolin som findes i mange andre uldtyper.

Alpakaer er en dyreart, der oprindeligt kommer fra Sydamerika, og som er blevet opdrættet i Peru i Andesbjergene i mere end 4000 år. Det er områder som har meget store temperatursvingninger, der spænder fra meget høje temperaturer om dagen til under nulpunktet og frostgrader om natten. Der kan nemt være en temperaturforskel på ca. 35 °C, i forhold til nat og dagtemperaturerne.

For at kunne klare sig under de vanskelige forhold, indeholder alpakaens pels en helt særlig fiber, der gør at dyret har mulighed for at den kan regulere sin kropstemperatur og dermed tilpasse sig til forholdene. Ulden, der fremkommer ved klipning af alpakaer, er derfor helt speciel. Beklædningsgenstande fremstillet af alpakauld har denne smarte egenskab og kan derfor benyttes både til vinterbrug men også i den varme sommerperiode.

Fordele ved alpakauld i forhold til traditionel fåreuld er bl.a:

  • Alpakauld indeholder ikke lanolin, hvilket gør det allergivenligt.
  • Det holder bedre på varmen end fåreuld.
  • Det er naturligt vandafvisende.
  • Det er lettere og blødere end fåreuld.

Alpakauld er blevet brugt til at fremstille tøj, der er tilpasset klimaforholdene i regionen, siden begyndelsen af kvægavl i Peru, og den dag i dag opdrætter peruvianske hyrder alpakaer i Andesbjergene og sælger deres uld for at tjene til føden.

Alle disse egenskaber gør alpakauldet meget alsidigt, og man kan virkelig gøre alt med det! Lige fra tilbehør som hatte, tørklæder og sokker til mere sofistikerede beklædningsgenstande som bukser, skjorter, trøjer og jakker.

Alpakaulden findes naturligt i 22 forskellige farver men kan naturligvis også fåes i et kæmpe udvalg af forskellige nuancer af mere specifik farvning. Alpakauld anses for at være en værdifuld uld på grund af dens alsidighed og dens mange egenskaber. Alpakaer er også ret nemme at opdrætte, da de er meget nemme og rolige at have med at gøre, og ikke har behov for specielle forhold og kan derfor nemt tilpasse sig til forholdene.

Bliv inspireret

Back to top button