Sokkegarn til dine strikkede sokker

Hvis du har besluttet dig for at dit næste strikkeprojekt skal være et par hjemmestrikkede sokker, så er det vigtigt at vælge det helt rigtige garn. Det er nemlig ikke alle typer af garn som er velegnede til sokker, her skal der bruges garn som kan holde til brug og er slidstærkt da der et større slid på garnet når det skal bruges til sokker. Udover at kunne holde til at blive brugt, skal sokkegarnet også kunne holde til at blive vasket igen og igen uden at tage skade.

Derfor bruges uld i kombination med et slidstærkt materiale som polyamid, ulden holder foden varm og gør at huden kan få luft mens polyamid sikrer at sokken kan holde til at blive brugt og trådt på. Det mest almindelige forhold for de to materialetyper består i 75 % ren uld og 25 % polyamid. Hvis du vælger at strikke med 100 % ren uld, vil dine sokker ikke holde særlig længe, og du vil hurtigt opleve at der kommer huller under foden.

Bomuld er ikke særlig velegnet til sokker, da det ikke har uldgarnets elasticitet og derved bliver det nogle tunge og ikke specielt behagelige sokker at have på da de ikke kommer til at følge fodens form på samme måde som med uldgarn.

Garntykkelse

Der er forskel på tykkelsen af det garn som bruges når der skal strikkes sokker og her tales om 4-trådet, 6-trådet og 8-trådet strømpegarn. Det mest almindelige garn som bruges til at strikke sokker er 4-trådet uldgarn og de fleste af denne tykkelse garn har en strikkefasthed på 30 masker pr. 10 cm. Det gør det forholdsvis nemt at bruge forskellige mærker af sokkegarn da de fleste har samme strikkefasthed.

Nedenfor finder du forskellen på de 3 tykkelser af sokkegarn, med angivelse af strikkefasthed, hvilke pinde anbefales det at bruge, garnets løbelængde på et 50 gr’s nøgle samt hvor meget garn skal der bruges til et par sokker.

4-trådet garn:

30 – 32 masker = 10 cm

Pinde nr. 2,0 – 3,0

190 – 210 m pr. 50 gr

100 gr – op til str. 46

6-trådet garn:

22 – 24 masker = 10 cm

Pinde nr. 3,0 – 4,0

125 – 140 m pr. 50 gr

150 gr – op til str. 46

8-trådet garn:

20 masker = 10 cm

Pinde nr. 4,0 – 5,0

95 – 110 m pr. 50 gr

150 gr – op til str. 46

Forskellen på de omtalte typer af sokkegarn kan ses på tykkelsen af garnet, hvor den 4-trådede er tyndere end den 6-trådede – som vist på billedet nedenunder.

Bliv inspireret

Back to top button