Syntetisk garn

Ofte støder vi på garner som acrylgarner eller garn blandet med acryl. Det vil sige, garner som ikke er lavet af naturligt forekommende materialer. Normalt forbinder vi garn med naturlige materialer som bomuld, uld, silke, hør og mange af de nye former for naturlige fibre.

Istedetfor er det garn som er baseret på kunstigt fremstillede fibre og de mest anvendte syntetiske materialer er polyacryl, polyester og polyamid. Disse materialer er især anvendt til garner med specielle modeeffekter som glasfyldte garner, frynsegarn, pelsgarn mv.
Fordelen ved lige netop denne type garn er, at det ofte er mere smidigt samt er lettere end garner af naturfibre. Ikke mindst så er disse garner også lettere at bearbejde.

Der er dog rigtig mange personer som ikke bryder sig om at have tøj på som er forarbejdet af syntetiske fibre. De kunstigt fremstillede fibre har nemlig den negative effekt at det er svært at ånde i materialet, det vil sige at det er svært for kroppen at komme af med overskydende varme og derved er der en tendens at man sveder mere i tøj af acryl eller andre syntetiske materialer. Det kan også føles som om at det ikke varmer helt så meget som garn af naturfibre som for eksempel uld.

Desuden føles garn af kunstige eller syntetiske fibre også anderledes end garn af naturfibre. Det har en tendens til at være mere glat i strukturen og har desværre også en kraftig tendens til hurtigt at blive statisk, hvilket er ekstremt irriterende. Derudover er garnet ofte billigere end tilsvarende naturlige fibre.

På den positive ide, så har de kunstigt fremstillede garner en større slidstyrke i forhold til naturgarner. Hvilket gør dem særdeles velegnede til for eksempel boligtekstiler mv.
Ofte kombineres de naturlige fibre med acryl for at få et mere blødt og smidigt garn. På egen hånd kan bomuld være en smule hårdt og ufleksibelt, men når det kombineres med en smule acryl så bliver det meget nemmere at have med at gøre og bliver mere elastisk og smidigt. Det fremgår altid af garnets banderole hvordan fordelingen af de forskellige fibre er sammensat, kan for eksempel være 70% naturfibre og 30% acrylfibre.

Bliv inspireret

Back to top button