Hvad er strikkegarn ?
Det kommer næppe som nogen overraskelse, at garn spiller en vigtig rolle når det gælder strikning. Resultatet og kvaliteten af det færdige strikkeprojekt afhænger i høj grad af kvaliteten af det garn som du anvender til dine strikkeprojekter. Hvem kender ikke fornemmelsen af at se det kæmpe udvalg af forskellige garntyper og farver som findes i garnbutikkerne, men det er vigtigt at vælge den rigtige type garn for at få det bedste resultat for dit strikkeprojekt.
Strikkegarn findes i et hav af forskellige tykkelser og typer. Garnets tykkelse betegnes også som garnets vægt, og det er et begreb som du ofte vil støde på i opskrifter og diverse strikkebøger. Garnets vægt er med til at bestemme hvad garnet kan anvendes til, det er ikke lige meget hvilken type af garn som er velegnet til bestemte projekter. For eksempel det at strikke sokker duer ikke i tykt garn, men her skal der i stedet bruges et tyndt garn – oftest kaldet sokkegarn.
Det strikkegarn som de fleste – strikkere og ikke-strikkere kender, er uldgarn. Et garn som har været anvendt langt tilbage i tiden, til at lave varme beklædnings-stykker. Uldfibrenes naturlige struktur og sammensætning er med til at give garnet dets karakteristiske varmende effekt. Tynd uld har flere ujævnheder end tyk uld. Tøj strikket med uld er generelt meget holdbare, behagelige og ikke mindst dejlig varme. Uld anbefales da også til babyer, da de har svært ved selv at regulere temperaturen og her hjælper ulden med at holde de små størrelser varme.
Der er da også noget dejligt og hyggeligt ved at tage en uldtrøje på eller et par uldsokker, og så bare mærke den behagelige varme som kommer snigende stille og roligt.
En af de nyere typer af strikkegarn, er bambusgarn som hurtigt er blevet populært. Garnet fremstilles ved at plukke bambus-græs, som herefter behandles, blødgøres og spindes til garn. Der er rigtig mange fordele ved netop bambusgarn – det er blandt andet anti-bakterielt hvilket gør det meget velegnet for allergikere. Derudover så er det et let garn som samtidig er lækkert blødt og så giver det varme når du har brug for det, og køler dig når det er nødvendigt. Praktisk og behageligt på samme tid.
Bomuldsgarn er ofte forbundet med både strikning og hækling, mange kan nok huske at have siddet og bøvlet med et genstridigt nøgle bomuldsgarn og en hæklenål tilbage i skolen. Mange strikkere fravælger ofte bomuldsgarnet, da det ofte ender med projekter som ikke ser ud som forventet. Bomuldsgarnet har nemlig ikke udpræget meget elasticitet, hvorved de færdige projekt ofte kan få en noget slasket tendens. Men på trods af at bomuldgarnet har været lidt gemt væk tidligere, så har det fået en opblomstring i den senere tid fordi mange producenter er begyndt at mikse bomuld med andre fibertyper for at gøre det mere brugbart. Fordelen ved bomuldsgarnet er, at det er utrolig holdbart og kan klare en tur i vaskemaskinen, derudover findes det i et kæmpe udvalg af farver.
Bomuldsgarnet findes også i en glattere version, kendes som merceriseret eller gaseret bomuld. Garnet har en glat og skinnende overflade, hvilket giver et lidt mere eksklusivt look til det færdige resultat. Det merceriserede bomuldsgarn har også den fordel, at det giver mere hold på strikketøjet og derved at det ikke får det der slatne udseende som kan ske for det klassiske bomuldsgarn.
Økologisk bomuldsgarn, en moderne variant af bomuldsgarnet hvor der anvendes økologiske bomuldsfibre til fremstilling af garnet. Det økologiske garn er i de sidste år blev ekstremt populært, og rigtig mange strikkere har taget dette garn til sig i takt med den økologiske bølge.
Recycled silkegarn, kaldet Himalaya silke er også et af de nye tiltag på strikkegarnsområdet. Garnet laves på de rester som opstår i forbindelse med fremstillingen af det”rigtige” silkegarn. Så det minder meget om den ægte vare men er i et mere økonomisk prisleje. Garnet er især velegnet til mindre projekter, som for eksempel tørklæder, sjaler eller tasker.
Mange af de nye spændende blandingsgarner med forskellige strukturer og i et væld af farver, giver også uanede muligheder for at udfordre kreativiteten og strikkelysten.