Hvad er amigurumi…

På internettet vrimler det med blogindlæg og opskrifter med små, sjove hæklede eller strikkede figurer i alle mulige former og farver – denne form for hæklede eller strikkede figurer kaldes også amigurumi.

Hvad er amigurumi så for noget – det menes at dette håndarbejde oprindeligt stammer fra Japan og siden har spredt sig til resten af verden. Amigurumi består basalt set af hæklede eller strikkede dyr som alle laves i helt små størrelser.

Selve navnet amigurumi består af de japanske ord “”ami”” som betyder at strikke, hækle eller knytte, og så ordet “”nuigurumi”” som groft sagt betyder at sy eller vikle.

Heldigvis kræver amigurumi ikke de store avancerede hækle-teknikker så alle kan være med. Det kræver blot at du kender de grundlæggende masketyper indenfor hækling, så er du allerede godt på vej.

Dyrene hækles som regel ud i et – det vil sige ikke noget med at skulle lave mange små dele osm syes sammen, nej i amigurumi hækles firgurerne i en om gang så at arme, ben, hale, ører mv. hækles i kombination med resten af figuren – hvilket gør dem meget nemme at lave fordi det ikke kræver at du også skal til at sy dem sammen til sidst.

Idet figurerne ikke er så store, er det hurtigt og nemt at komme igang med at lave dem – og ofte kan du finde inspiration i dit garnlager til sjove farvekombinationer, og så skal heller ikke bruges særlig meget garn så et par garnrester er en god start.

Det er dog en fordel for at figurerne ser pæne ud, at du sørger for at hækle rimelig faste masker og undgå at de bliver for løse for så for figurerne ikke den ønskede form. Her har garnet også en betydening, du bør nemlig undgå at bruge garner som er alt for elastiske – vælg istedet bomuldsgarn eller uldgarn, så kan det ikke gå helt galt.

Det er også en god ide at have lidt perler eller lidt stofrester i nærheden, for de kan nemt bruges til øjne, ører eller lignende som giver figurerne personlighed.

Du kan finde en masse opskrifter på nettet på både dyr, kager, blomster, frugter og grøntsager – se www.amigurumi.dk, men der findes også mange gode bøger – en af klassikerne er bogen Amigurumi – Hækl 15 sjove figurer med den japanske teknik amigurumi

Hvis du er nybegynder indenfor hækling og amigurumi er det nok en god ide at vælge en opskrift på en figur som ikke er alt for indviklet, så kan du altid kaste dig over større projekter når du er blevet fortrolig med teknikker og hvordan figurerne skal hækles.

Du kan se de grundlæggende masketyper indenfor hækling på vores Håndarbejds-skole – Lær at hækle

Bliv inspireret

Back to top button