Strik sokker – trin for trin

Dette er en introduktion til hvordan du strikker dine egne hjemmestrikkede uldsokker, her vist og forklaret trin for trin med tekst og billeder så det er nemt at se hvad der sker undervejs i processen. Den første gang du strikker et par sokker, kan det være svært at se for sig hvordan det skal gøres og især hvordan det kommer til at se ud i forhold til det som er beskrevet i en opskrift. Det er først når du kommer igang med at strikke at det begynder at give mening, men det kan være at du er nødt til at give det et par eller flere forsøg, men hvert forsøg er også en del af processen med at lære hvordan der strikkes sokker.

Her strikkes i en størrelse 38/39 og der bruges et lidt tykkere strømpegarn med en strikkefasthed på 20 masker pr. 10 cm. Til vejledningen er der brugt strømpepinde nr. 3,5 og der skal bruges 150 gr strømpegarn til disse sokker.

Det er en forudsætning for denne vejledning at du har styr på de basale masker og teknikker indenfor strikning som at slå masker op, at strikke ret og vrang samt at tage masker ind.

Slå op:
Med 1 tråd af strømpegarnet slåes 48 masker op på 1 strømpepind nr. 3,5, fordel herefter maskerne over de 4 strømpepinde – med 12 masker på hver pind. Strik rib (1 ret, 1 vrang) rundt over alle masker på de 4 pinde, sæt en markør mellem første maske på 1. pind og sidste maske på 4. pind – dette udgør midt bag på sokken.

Ribbort:
For at få en elastisk kant på sokkens skaft så sokken sidder godt til benet, strikkes det første stykke på sokken med rib. Her strikkes med enkel rib -1 maske ret, 1 maske vrang men ribborten kan lige så godt strikkes med dobbelt-rib – 2 ret, 2 vrang. Strik rib over de 4 strømpepinde til der er strikket 3 cm rib.

Skaft:
Efter ribben fortsættes med glatstrik rundt på de 4 strømpepinde indtil skaftet på sokken måler 14 cm fra opslåningskanten/den øverste kant på skaftet, eller har den ønskede længde. Herefter skal der strikkes hæl.

Hæl:
Sæt maskerne fra pind 1. og 4. sammen på en pind, herefter strikkes glat frem og tilbage over pindens 24 masker, indtil der er strikket 22 pinde. Sørg for at holde garnet stramt når der strikkes kantmasker, for at undgå at maskerne bliver for løse.

Samtidig strikkes der ikke på pinde 2. og 3, disse pinde ligger bare stille i mellemtiden på bagsiden af sokken.

Nu skal rundingen bag på hælen strikkes.
På næste retpind, strikkes retmasker til der mangler 7 masker, strik de næste 2 masker drejet ret sammen og vend strikketøjet.
På næste vrangpind, tages den 1. maske løst af, og strik alle masker vrang til der mangler 7 masker, strik de næste 2 vrangmasker sammen og vend strikketøjet.
På næste retpind, tages 1. maske løst af og strik til der mangler 6 masker, strik 2 drejet ret sammen og vend strikketøjet.
På næste vrangpind, tages 1 maske løst af og strik til der mangler 6 masker, strik 2 masker vrang sammen og vend.
Fortsæt på denne måde med 1 maske mindre i hver side indtil der ikke er flere masker før hver vending.

Fordel de tilbageværende 14 masker på 2 strømpepinde med samme antal masker på hver pind. Nu samles på hver af de 2 strømpepinde 13 masker op på hver side af det bagerste stykke af hælen, så der er de tilbageværende masker plus de opsamlede masker = 20 masker.

Der strikkes nu glatmasker rundt på alle 4 strømpepinde samtidig med at der tages ind på hver 2. pind over 2 masker i hjørnet af hælstykket på hver side af hælen, se billede ovenfor.

*Strik først 1 omgang glat hele vejen rundt.

På næste omgang, strikkes glat indtil de sidste 2 masker, disse strikkes 2 ret sammen. Strik pind 2 og 3 glat for alle masker. På pind 4 strikkes de 2 første masker drejet ret sammen og strik resten af pindens masker glat.*

Gentag fra * – * indtil der igen er 60 masker i alt fordelt over alle pindene. Herefter strikkes glat på alle masker.

Når foden måler 20 cm fra det bagerste af hælen, skal der tages ind til tåspidsen. Sæt et mærke i hver side af foden, det vil sige mellem pind nr. 1 og pind nr. 2 samt mellem pind nr. 3 og pind nr. 4, dvs. halvdelen af maskerne til oversiden (pind nr. 2 og pind nr. 3) og resten til undersiden (pind nr. 1 og pind nr. 4).

Fortsæt med glatstrik, samtidig med at der på hver anden pind tages ind på følgende måde:

1. omgang – strik ret hele vejen rundt på alle 4 pinde uden indtagning
2. omgang – strik 1 ret, 2 masker drejet ret, strik til der mangler 3 masker før mærket, strik 2 ret sammen, 1 ret – gentag på den anden side
3. omgang – strik ret over alle masker
4. omgang – strik 1 ret, 2 masker drejet ret, strik til der mangler 3 masker før mærket, 2 ret sammen, 1 ret – gentag på den anden side

Fortsæt på denne måde indtil der er 12 masker tilbage. Strik 1 pind rundt i glatstrik og klip garnet ca. 12 – 14 cm fra arbejdet.

På næste pind strikkes alle masker 2 ret sammen samtidig med at garnenden trækkes igennem de strikkede masker. Når alle masker er strikket, hentes garnenden om på indersiden af sokken og der trækkes forsigtigt så spidsen af sokken lukkes sammen.

Hæft ender og strik en sok magen til.

Bliv inspireret

Back to top button