Valg af strikkepinde

Udover garnet, er strikkepindene det vigtigste redskab når det gælder håndstrik. Du kan godt vælge at strikke uden at bruge strikkepinde, så kaldes det armstrik men her vil det dreje sig om de uundværlige strikkepinde. En strikkepind er en lang pind, med en spids i den ene ende og en knop i den anden ende, som skal sørge for at maskerne bliver på pinden og ikke falder af.

Strikkepinde findes i mange forskellige tykkelser, længder og ikke mindst i forskellige materialer. Hvilken tykkelse af pinde som du skal bruge, afhænger af garnets type og tykkelse. Tynde pinde bruges til tyndt garn, og giver små fine masker, tykke pinde bruges til tykt garn og giver nogle store masker. For at opnå forskellige effektier i et strikkeprojekt, kan du vælge at bruge forskellige tykkelser af pinde undervejs i strikke-processen. Dette vil give en sjov effekt i det færdige strikketøj.

Det vi i dag kender som strikkepinde blev formodentlig opfundet i det 19. århundrede og en lige, spidset pind har med stor garanti haft flere anvendelsemuligheder over det meste af verden. Men har især været anvendt indenfor de tidlige stadier til strikning, hvor en knop blev sat på den modsatte ende. Denne form for strikkepinde har formegentlig været anvendt til de første strikkede genstande, enten i form af beklædning eller til boligen. I dag anvendes strikkepinde fortsat til håndstrik, stadig efter samme princip men nu i flere varianter. Vi ved ikke med sikkerhed hvordan datidens strikkepinde har været brugt, men mon ikke det har været mere eller mindre på samme måde som i dag.

Rundpinde og strømpepinde

Udover de omtalte lige pinde, findes også rundpinde som er to korte pinde forbundet med en plasticsnor. Pindene bruges naturligt nok til selve strikningen, mens maskerne hele tiden går rundt i en cirkel på pinden. På denne måde slipper du som strikker for hele tiden at skulle vende strikketøjet, og i stedet blot strikke rundt og rundt. Rundpinde anvendes som oftest til bluser, hvor ved sidesømmene også undgås.

Derudover findes strømpepinde, som kortere pinde med spids i begge ender. Som navnet angives bruges de især til strømper eller handsker, hvor rundpindene ikke kan bruges. Strømpepinde findes i sæt af 5 pinde hvoraf de 4 bruge til at holde maskerne fordelt rundt, og den 5. bruges til strikningen. At bruge strømpepinde kræver lidt tilvænning, da det kan være lidt besværligt og irriterende at sidde med 5 pinde i gang på en gang.

Det skal desværre ikke være helt nemt, for der bruges nemlig forskellige måle-enheder når det gælder strikkepinde. I England og USA har pindene blandt andet en anden tykkelse da man her generelt har en anden målestok. Så det skal du også være opmærksom på, når du læser udenlandske strikke-opskrifter. I mange lande er strikkepindene væsentlig længere end dem vi bruger i Danmark, fordi strikketeknikken medfører at strikkeren sidder med den ene strikkepind klemt inde mellem arm og krop. Derved er pinden nødt til at være længere, end dem vi bruger, som er beregnet til at vi sidder og flagrer med dem.

Hvis der ikke på pinden står et tal som indikerer hvilken tykkelse som pindene har, kan du bruge en god lille hjælper, nemlig en pinde-måler, som har indbyggede huller som svarer til de forskellige pinde-tykkelser – simpelt og enkelt.

Du kan finde et stort udvalg af strikkepinde på blandt andet Rito.dk.

Bliv inspireret

Back to top button